اقتصاد بدون تماس

این نوشتار بر اساس مقالهای منتشر شده در سایت مکنزی تدوین شده که با بررسی بازار مد و لباس در چند ماه گذشته به اهمیت شکلگیری بازارهای فروش آنلاین پرداخته و شکلگیری اقتصاد جدیدی به نام”اقتصاد بدون تماس” را یادآور شده است
شواهد بررسیهای اخیر نشان میدهد که شرکتهای دیجیتالی در مقابل رقبای خود که تواناییهای دیجیتالی و تحلیلی نیرومندی نداشتند، در سطح بالاتری قرار گرفته و بحران کرونا شکاف بین این دو گروه را بیشتر کرد. شرکتهای دوراندیش که از سالها پیش سرمایهگذاریهای منطقی بر روی بازاریابی و فروش آنلاین داشتند، امروز تواستند نتیجه سرمایهگذاریهای خود را ببینند.
در این میان شرکتهای آفلاین نیز در مواجهه با بحران کرونا شروع به آمادهسازی و راهاندازی بسترهای اولیه برای فروش آنلاین کردند. هر چند کسب و کار آنلاین فقط شامل ایجاد بسترهای فروش محصول نیست و ورود به دنیای دیجیتال مارکتینگ نیاز به تدوین استراتژیهای بازاریابی و فروش گستردهای است که به ثمر نشستن آن گاهی چندین سال به طول میانجامد.
هرچند بیماری کرونا اتفاقات ناگواری را در بخش سلامت و نیز اقتصاد کشورها رقم زد، ولی از منظر دیجیتال مارکتینگ، یک فرصت و شتابدهنده موثری بود برای ورود کسب و کارها به دنیای بازاریابی و فروش آنلاین. مردم در کنار شرکتها عمیقاً مفهومی به نام “اقتصاد بدون تماس” را درک کرده و تجربیات بسیار ارزشمندی را در این مدت کوتاه بدست آوردند.
آنچه که امروز میتوان از نتایج بازارهای دیجیتال مشاهده کرد، فروش ۳۰ الی ۴۰درصدی رهبران بازارهای دیجیتال و آنالیز آنلاین است و در این میان حداکثر فروش کندکارهای دیجیتال فقط ۲۰درصد رشد داشته. هر چند دیجیتالی شدن کسب و کارها علاج قطعی نیست ولی میتواند بعنوان یک بستر ایدهآل در شرایط بحران عمل کرده و مانع از آسیبپذیری فاجعهبار شرکتها شود.
تغییر سبک زندگی همواره با احتیاطهای لازم و بصورت آهسته و گام به گام صورت میگیرد و در این میان تغییر شیوههای فروش و خرید نیز از این امر مستثنی نیست. در نتیجه با وجود افزایش حضور مردم در رسانههای دیجیتال کمتر شاهد پول خرج کردن آنها هستیم.
بنابراین نباید این موضوع را به عدم موفقیت حضورمان در بسترهای دیجیتال نسبت دهیم، بلکه باید با دادن فرصت به مشتری برای تغییر رفتار خرید، از کانالهای دیجیتال برای راهاندازی ارتباطات واقعی و هدایت شده در زمینه سلامت، ایمنی، پیوستگی تجارت و ایجاد اجتماعات مجازی استفاده کنید.
پیشبینی شده سهم آنلاین مد و پوشاک در اروپا و آمریکای شمالی طی ۶ تا ۱۲ ماه آینده ۲۰ الی ۴۰درصد افزایش یابد، بنابراین یکی از اهداف کوتاهمدت شرکتها افزایش میزان تجربه آنلاین مشتریان خواهد بود.
استراتژی مناسب چیست؟
یکی از مهمترین استراتژیهای کوتاه مدت (۱۸ تا ۲۴ ماهه) برای نفوذ و موفقیت در بازار آنلاین با تعریف نقشه راهی مبتنی بر ۴ اصل زیر خواهد بود:
- ۱. پشتیبانی قوی از مشتری در طول مسیر (از مرحله مشاوره برای انتخاب محصول تا خدمات پس از فروش)
- ۲. داشتن رویکردی عملگرا (در مقابل رویکرد شعاری) با درک مشتری (دغدغهها و نگرانیها)
- ۳. اولویتبندی ابتکارها
- ۴. تمرکز بر رسیدن به حداقل یک محصول قابل دوام طی ۲ الی ۳ ماه (تکرار یک یا چند محصول پرفروش بجای سرمایهگذاری برای تولید محصولات جدید)
در پایان متذکر میشویم ارائه تجربه خوب به مشتری با استفاده از کانالهایی مثل کانال اومنی (Omni Channel) که در آن بر بهبود کیفیت متقابل بین کسب و کارها و مشتری تمرکز میشود، میتوان زیربنای درستی برای ورود به دنیای دیجیتال مارکتینگ ایجاد کرد. قطعا موفقیت مشاغل در آینده وابسته به دنیای دیجیتال و اقتصاد بدون تماس است، بنابراین لازم است با نگاهی درست به آینده خود را آماده تغییر بزرگی کنیم.

About آیدین جوانی
آیدین جوانی متولد 1359 مدیرمسئول آکادمی مد مهرازی مدیرمسئول انتشارات مهرازی
More Posts by آیدین جوانی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.