بررسی و تحلیل جشنواره هشتم مد و لباس از منظر فرصتهای کسب و کار

بررسی جامعی بر روی طرحهای ارائه شده در جشنواره مد و لباس انجام دادیم و از طرفی حواشی و برنامههای جنبی این جشنواره را نیز رصد کردیم.
موضوع فرصتهای کسب و کار در جشنواره از چند زاویه قابل بررسی و تامل است:
۱. طرحهای ارائه شده؛
۲. موضوعیت برنامههای جنبی؛
۳. حضور بخش صنعت و میزان قدرت آن در توسعه کسب و کار مد و لباس؛
۴. بازدیدکنندگان و قشر عموم جامعه؛
۵. مدیران بخش تولید و سرمایهگذاران؛
۶. موضوع جشنواره (منطقه مکران)؛ و
۷. سیاستگذاران و متولیان برگزار کننده و شیوه نگرش آنان به جشنواره.
هر یک از این ۷ مورد به تنهایی نقش موثری در ایجاد بستر مناسب فعالیت در زمینه و مد و لباس داشته و جمیع این موارد میتواند خطمشیهای مهمی در رسیدن به یک استراتژی موفق و موثر در پیشبرد و توسعه کسب و کار مد و لباس داشته باشد.
حضور در ایونتها و نمایشگاهها همواره فرصتی است برای دیده شدن خلاقیتها و ایدهها که در ایدهآلترین شرایط منجر به معرفی و فروش محصول شده و آورده مالی برای طراح ایجاد انگیزه و قدرت ورود به بازار را فراهم میکند.
از طرفی همخوانی طرح ارائه شده با نیازهای بازار و سلایق و خواستههای مشتریان از اولویت بالایی برخوردار است بعبارتی طرح ارائه شده زمانی قابل فروش است که بتواند بخشی از نیازهای مشتریان را پاسخ دهد. این نیازها میتواند مربوط به نیازهای کارکردی، نیازهای زیباشناسانه و هنری، نیاز به دیده شدن و تعلق به یک گروه خاص و… باشد. پس طراح نمیتواند طرح خود را صرفا بخاطر اینکه به ایدهآلهای ذهنی خود در ارتباط با موضوعات هنری یا زیباشناسانه برسد ارائه داده و بازار را نادیده بگیرد. برای این منظور حداقل باید بستری از قبل برای شناساندن اهداف و رسالت خود (هنری، کاربردی، سبکی و…) به مشتریان ایجاد نماید تا فاصله خود را با مشتری کم کرده و سپس طرحهای خود را به آن قشر خاص ارائه دهد.
در نمایشگاه امسال طرحها به ۳ دسته تقسیم میشدند: طرحهای صرفا هنری که زیر ۵درصد را تشکیل میدادند؛ طرحهای عام ولی با جنبههای زیباشنایانه و هنری که حدود ۸۰ درصد را تشکیل داده؛ و سوم طرحهای عمومی که گاها تکراری و گاها بدون پشتوانه هنری و فقط در قالب کانسپتهای مشخص و خاصی ارائه شده بودند.
طرحهای ارائه شده از منظر فضای کسب و کار چند نکته بسیار مهم داشت:
۱. تنوع طرحها نشان از وجود پتانسیل بسیار قوی برای ایجاد بازاری بالقوه و غیرتکراری میدهد که طراحان بدون اینکه بخواهند از الگوهای تکراری و یا کپی برداری استفاده کنند براحتی در بازار رو به رشد مد و لباس کشور فعالیت کنند؛
۲. خلاقیت که از مهمترین شاخصههای موفقیت یک کسب و کار نوپاست به اشکال مختلفی در طرحها دیده میشد. و این نشان از ذهن پویا طراحان در سطح کشور است که با ایجاد بسترهایی مناسب قابل شکوفایی است.
۳. طرحها با وجود انطباق با چهارچوبهای مشخص شده جشنواره مبنی بر رعایت فرهنگ اسلامی و در نظر گرفتن اصل حجاب و پوشش مناسب علاوه بر داشتن تنوع بالا نمونهای از رویکرد جدید طراحان برای فعالیت در یک چهارچوب محدود را نمایش میداد. بعبارتی محدودیت موجود نه تنها طرحها را تکراری و شبیه هم نکرده بود بلکه به ایجاد نقاط گریزی برای فرار از یکنواختی کمک کرده بود.
۴. داشتن رویکرد فروش در بازار در اکثر طرحها؛ بعبارتی بیشتر طرحها این آمادگی را داشت که مستقیما وارد خط تولید و فروش در بازار شود و این نشان از درک طراحان از وضعیت و سلیقه بازار داشت. این موضوع یکی از مهمترین شاخصهها در موفقیت یک کسب و کار است و نشان از درک خوب بازار هدف است.

About آیدین جوانی
آیدین جوانی متولد 1359 مدیرمسئول آکادمی مد مهرازی مدیرمسئول انتشارات مهرازی
More Posts by آیدین جوانی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.