چطور فضای امن کسب و کار خودمان را ایجاد کنیم

برای اینکه بتوانیم فضای کسب و کار امن داشته باشیم و به ویژه در شرایط بحران امکان مدیریت کسب و کار خودمان را داشته باشیم لازم است پیش از درگیر شدن در شرایط بحران، اقداماتی برای تامین امنیت کسب و کار خود انجام دهید. نکات مهم و قابل تامل را می تواند در فایل زیر که برگرفته از گفتگوی زنده ایسنتاگرامی در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ است گوش کنید.
اگر امکان گوش دادن به فایل صوتی را ندارید میتوانید متن این فایل را در ادامه مطالعه کنید
برای شروع هر کسب و کاری باید بیزنس پلن بنویسیم، نوشتن بیزنس پلن همانند انتخاب مقصد مسافرت و برنامهریزی سفر با تمام جزئیات است. در حوزه کسب و کار نیز انتخاب چشمانداز و هدف مانند انتخاب مقصد است. هدفی مشخص در زمان و مکان مشخص.
در بیزنس پلن (برای آشنایی با ساختار نگارش بیزینس پلن وارد این صفحه شوید) تمام مواردی که باید برای رسیدن به این مقصد لازم است را نوشته و بر این اساس اقدام به تحلیل محیط داخلی و محیط بیرونی میکنیم. تحلیل محیط داخلی و محیط بیرونی موجب تدوین استراتژی شده و بر مبنای استراتژیها اقدام به برنامهریزی می کنیم.
در بیزنس پلن، گاهی علاوه بر نگارش پلن اصلی، پلن های ۲ و ۳ نیز نوشته می شود که می تواند یکی از پلن ها برای شرایطی باشد که کسب و کار با بحران روبرو شده است تا بدینوسیله در مواجهه با مشکلات بتوانیم با مراجعه به پلن دوم، بدون مشکل و یا حداقل مشکلات کسب و کار را مدیریت کنیم.
بر این اساس مشکلات مربوط به مشاغل که میتواند آنها درگیر بحران کند به چهار دسته تقسیم میشود
دسته بندی مشکلات مشاغل: ۱. سطح شخصی ۲. سطح صنعت ۳. سطح محیط ۴. سطح ملی (جامع)
سطح ۱ و ۴ بخاطر خاص بودن معمولاً در بیزنس پلن آورده نمیشود. و اغلب کسب و کارها سطوح ۲ و ۳ را بعنوان مشکلات و بحرانهای رایج قلمداد کرده و برنامهریرزی میکنند
معمولا برای سطح ۴ برنامهریزی نمی شود بلکه با ایجاد کسب و کار امن، سطح ۴ مدیریت میشود
در مواجهه با بحران، باید توجه کنیم تا متوجه دغدغه مردم شده و آنها را در کسب و کار خود ببینیم. از جمله این موارد مشکل مالی است که مردم در شرایط بحران بسیار با آن روبرو هستند. همچنین در شرایط بحران کرونایی به دلیل حذف گردهماییهای مختلف میزان فروش البسه نیز کم شده و در نتیجه باید به دنبال تغییر شکل و رویه تولید لباس باشیم. دغدغه بعدی خود کرونا است و ترس از آلودگی است. که باید در این شرایط با اقدامات همراهی با مردم را در اولویت قرار گیرد.
فارغ از بحث بحران، چطور می توانیم کسب و کار با ثباتی داشته باشیم؟
اگر در شرایط غیربحران کسب و کار ما فضای امنی داشته باشد، وجود بحران نیز برای ما سخت نخواهد بود. مدیریت سرمایه یکی از فاکتورهای مهم برای داشتن کسب و کار امن است. در مدیریت سرمایه نباید سرمایه آزاد را برای کسب و کارهای خود بکار بست. سرمایه شامل تمام داراییهای قابل نقد شدن شماست مانند ملک، ماشین، طلا و… . باید ۱۰ درصد از کل جمع دارایی خود را برای سرمایه گذاری کسب و کار لحاظ کنید و اگر مبلغی دارید و تامین سرمایه بیشتر برای شما امکانپذیر نمیباشد باید حداکثر ۳۰ درصد از داراییهای نقدی خود را برای کسب و کار استفاده کنید.
از طرفی برای شروع یک کسب و کار باید تامین هزینه برای حداقل ۶ ماه بعد از شروع کسب و کار را داشته باشید، از جمله هزینههای مربوط به تولید خود محصولات، هزینه تجهیزات اولیه، هزینه کارگر، اجاره محل، هزینه های بالاسری و…
به دنبال جایگاه باشید
درک صحیح بازار موجب می شود فضای خالی کسب و کار را پیدا کنید. باید ابتدا بر اساس توانمندی خود و بازاری که میخواهید وارد شوید نوع کار خود را انتخاب کنید. در شرایطی که بدون آگاهی وارد کسب و کاری شوید شما هم جزئی از کسب و کارهای عادی آن رسته خواهید شد.
برای اطمینان از اینکه جایگاه درستی را پیدا کردهایم، باید به سوالی جواب بدیم:
چرا باید مشتری از میان همه گزینهها سراغ من بیاد؟
باید پاسخ این سوال را بصورت شفاف بدهید واگر برای این سوال پاسخی نداشتید قطعا در کسب و کار دچار مشکل خواهید شد. پاسخ به این سوال میتواند مربوط به نوع محصول باشد، مرتبط با مهارت خاصی باشد که شما با آن آشنا هستید و دیگران چنین مهارتی را ندارند، پارچه ای خاص که خود شما آن را وارد کردید و دیگران ندارند و یا هر خدمات دیگری که دیگران امکان ارائه آن را ندارند.
به دنبال مزیت رقابتی باشید
جذب مشتری باید بر اساس یک متد و مزیت رقابتی خاص باشد. مزیت رقابتی می تواند برای دوخت، پرو محصول در محل و… باشد. مزیت رقابتی باید بر اساس ویژگیهای خاص مکانی که انتخاب کردید باشد، گاهی مزیت رقابتی که در محله بالای شهر وجود دارد در محله جنوب شهر مزیت حساب نمی شود و برعکس.
نیچ مارکتها را فراموش نکنید
واقعیت این است که بازار مد و لباس بازاری است اشباع، بنابراین برای فعالیت در چنین بازاری نیاز دارید حرف جدیدی برای گفتن داشته باشید. یکی از متدها استفاده از قانون نیچ مارکت است. نیچ مارکتها بازارهای کوچک بالقوهای هستند که توانایی رشد و توسعه را دارند. رشد دادن نیچ مارکت بصورت اصولی باعث میشود در آن بازار اولین نفر باشید و اول بودن در یک کسب و کار سهم بازار ۲ برابر دومین برند را خواهد داشت.
نیچ مارکت الزما نباید در جایی ناشناخته باشد، زیرا گاهی نیچ مارکت در یک فضای کسب و کار ضعیف هم یافت می شود. در نیچ مارکت لازم است نیاز جدیدی دیده شده و برای آن پاسخ درستی داده شود.
سوال: آیا در حوزه پوشاک پیشنهادی برای کسب و کار دارید؟ در حوزه پوشاک برندسازی کمی در ایران انجام شده است بنابراین ظرفیت بسیاری در ایران وجود دارد. در ایران کمبود برند در حوزه پوشاک مردانه، لباسهای جین، پوشاک نوجوان (۱۰ الی ۱۸ سال)، پوشاک زیر، شال و روسری به شدت احساس میشود.
برای برند شدن باید استانداردسازی کسب و کار را انجام می دهید و این استانداردسازی از مراحل طراحی، تولید تا عرضه را شامل می شود.
محصول است که به یک کسب و کار قدرت می دهد، بنابراین کسب و کارهایی که می توانند رشد کنند و جهانی شوند بواسطه ایده و خلاقیت خود در تولید محصول رشد پیدا می کنند.
دنیای امروز متفاوت از دنیای سرمایهداری است و استارت اپها (مشاغل کوچک) در صورت جواب گرفتن میتوانند کسب و کار خود را توسعه داده و آیندهای روشن برای خود داشته باشند.
برای اینکه کسب و کار امن داشته باشید حتما ۶ سوال زیر را از خود بپرسید:
- الان کجا هستم؟
- می خواهم کجا برسم؟
- چه رقیب (رقبایی) را از دور باید خارج کنم (با محصولات و خدمات خود)
- آیا پول کافی برای رشد و پیشی گرفتن از رقیب را دارم؟
- آیا می توانم در این مسیر دوام بیاورم؟
- آیا من با جایگاهی که انتخاب کردم تناسب دارم؟ توانمندی لازم را دارم
حتما کاری را شروع کنید که به آن علاقه دارید، تصمیمات خود را برای اجرایی شدن باید انتخاب کنید و انتخابهای خود را رشد و توسعه دهید.
از انتخابهای خود ترس نداشته باشید
پاسخ سوالات:
برای تاسیس مزون باید چکار کنیم؟ ابتدا باید برای آن بیزینس پلن بنویسیم و در آن به سوالات مختلفی پاسخ دهیم، از جمله اینکه مزیت رقابتی ما چیست، چه محصولی را برای چه گروهی از افراد تولید میکنیم، محصولات چه شاخصههایی دارند، رقبای شما چه کسانی هستند. (برای آشنایی با شاخصههای جهانی مزون، اینجا را ببینید) بهتر است برای تاسیس مزون از وزارت ارشاد مجوز خانه مد بگیریم (برای اطلاعات بیشتر اینجا را ببینید)
شش سال است خیاطی می کنم ولی اعتماد به نفس لازم برای مواجهه با مشتری را ندارم? ابتدا محصولاتی در سطح خانواده و فامیل تولید کنید و بازخورد آنها بگیرید و سپس کار خود را مرحله به مرحله رشد دهید. نداشتن اعتماد به نفس باعث خواهد شد مشتری هم به شما اعتماد نداشته باشد.
چطور در شهرهای کوچک موفق شویم؟ موفقیت برای شهرهای کوچک و بزرگ نیست. باید بتوانید راه درست را پیدا کنید، ۳ موردی که کمک می کنه شما موفق شوید: ۱. آموختن و یادگیری؛ که کمک می کنه حوزههای دید و تفکر شما باز بشه ۲. مطالعه و جستجو در سایتهای اینترنتی ۳. داشتن ایده درست و خلاقانه
با وجود اینکه ۳۰ سال است مزون دارم ولی کارم کم شده و مردم حوصله پارچه خریدن و پرو کردن ندارند؟ قطعا با گذشت زمان رفتارهای مردم عوض شده و نیازها متفاوت میشود، باید همراه و همگام خواستهها و نیازهای مردم باشید.
چطور کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنیم؟ کسب و کار اینترنتی فارغ از موضوع تولید لباس و فروش آن در اینستاگرام است، کسب و کار اینترنتی شامل تولید یک محصول و داشتن یک سایت اینترنتی قوی با قدرت معرفی و ارائه بالا است تا مردم آنلاین خرید کرده و سپس بصورت پست ارسال می شود. برای راهاندازی کسب و کار اینترنتی باید مشاوره لازم را بگیرید.
چطور میتوانم بدون سرمایه کسب و کار راه اندازی کنم؟ راهاندازی کسب و کار بدون سرمایه در حوزه مد و لباس به سختی امکانپذیر است. کسب و کارهای بدون سرمایه سرعت رشد پایینی دارند و در شرایط بحران آسیب زیادی می بینند.
چطور فروش داشته باشیم؟ فروش وابسته است به محصول، بازاریابی، تبلیغات، شیوه فروش، خدمات و… بنابراین بسیار گسترده است و شامل یک موضوع مشخص و خاصی نمیشود. اگر فروش خوبی ندارید باید آسیبشناسی شود تا ایراد کار شما مشخص شود.
چطور در شرایط بحران (بحراان کرونا) کسب و کار را توسعه دهیم؟ در شرایط بحران باید مدیریت بحران کنیم نه توسعه کسب و کار.
چطور مشتری را که با قیمت مشکل دارید جذب کنیم؟ مشتری به دو دسته تقسیم میشود مشتری ارزشی و مشتری قیمتی. مشتری قیمتی بر اساس قیمت ارزان خرید می کند ولی مشتری ارزشی حاضر است پول بیشتری بدهد ولی از جای معتبری خرید کند که این محل می تواند یک برند باشد. معمولاً ۲۰ درصد مشتریان ما مشتری وفادار (ارزشی) و ۸۰ درصد مشتری قیمتی هستند. ولی ۸۰ درصد درآمد ما از ۲۰ درصد مشتریان ارزشی هستند. بنابراین خدمات خود را برای ۲۰درصد مشتریان ارائه میدهیم.

About آیدین جوانی
آیدین جوانی متولد 1359 مدیرمسئول آکادمی مد مهرازی مدیرمسئول انتشارات مهرازی
More Posts by آیدین جوانی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.